TahoArhivar - Lokalni arhiv

TahoArhivar je lokalna različica spletne storitve TahoSplet. To pomeni, da je funkcionalno povsem enaka aplikacija, le da za svoje delovanje ne potrebuje internetne povezave in shranjuje vse podatke v lokalno podatkovno bazo.

Minimalne zahteve za delo z aplikacijo

  • Računalnik s procesorjem Intel Celeron 1 GHz, 512 MB RAM-a, zaslon z ločljivostjo 1024x768 slikovnih točk
  • Operacijski sistem Windows XP Professional SP2 ali novejši
  • .NET Framework 4 in SAP Crystal Report Runtime x86 (oboje se po potrebi samodejno namesti ob prvem zagonu aplikacije)
  • Čitalec pametnih kartic (USB)
  • Tahografska kartica Podjetja in Voznika
  • Lokalna podatkovna baza MS SQL Server Express 2008 ali novejša (ta različica je brezplačna in se po potrebi namesti ob namestitvi aplikacije)
Trenutna zadnja različica: 2.0.3 - 29.01.2018

Razlike glede na spletno storitev TahoSplet

  • Vsi podatki o voznikih in vozilih se shranjujejo v lokalno SQL podatkovno bazo.
  • Dostop do podatkov v aplikaciji je možen samo na računalniku, kjer smo namestili TahoArhivar.
  • Uporabnik mora sam skrbeti za arhiviranje podatkov.

Demo različica aplikacije TahoArhivar

Ker je TahoArhivar po načinu delovanja enak aplikaciji TahoSplet, le da se podatki shranjujejo lokalno, za njega ne obstaja posebej demo različica. Če ga želite preizkusiti uporabite Demo različico aplikacije TahoSplet, ki je polno funkcionalna, le da je časovno omejena na 15 dni. Če vam program odgovarja in zadovoljuje vaše potrebe, se obrnite na nas in zahtevajte predračun za aplikacijo TahoArhivar.

Kontakt

Cenik (brez DDV)

  • Aplikacija TahoArhivar               250 €

Brošuro s podrobnejšimi informacijami si lahko ogledate tukaj.

Splošni pojmi o digitalnih tahografih


Digitalni tahograf

Digitalni tahograf je nadzorna naprava, ki se vgradi v cestna vozila za avtomatski ali polavtomatski prikaz in zapis podatkov o gibanju vozil in določenih obdobjih dela njihovih voznikov. Digitalni tahograf nadomešča obstoječi analogni tahograf, ki zapisuje podatke na papirnate vložke. V digitalnem tahografu se podatki, namesto na papir, zapisujejo na pomnilniško kartico, ki se glasi na ime voznika, ki upravlja tisto vozilo.

C datoteka

Datoteka, ki nastane, ko preberemo kartico voznika. Začne s črko C in ima končnico .DDD. To datoteko lahko kreiramo v aplikaciji TahoPrenos, TahiArhivar ali TahoSplet-u ali pa na samem tahografu vozila, če poleg kartice podjetja vstavimo še kartico voznika. Datoteka se kreira v mapi določeni znotraj aplikacije ali na download ključu, ki smo ga vstavili v režo tahografa. Po trenutni zakonodaji moramo podatke iz kartic voznikov arhivirati vsaj vsakih 28 dni.

M datoteka

Datoteka, ki jo kreira program TahoPrenos ali pa nastane na download ključu, ki smo ga vstavili v režo za download key, ki se nahaja na tahografu vozila. Da lahko naredimo prenos podatkov iz tahografa vozila na računalnik ali ključ moramo pred tem vstaviti kartico podjetja. Datoteka se začne s črko M in ima končnico .DDD. Po trenutni zakonodaji moramo podatke iz tahografa vozila arhivirati vsaj vsakih 90 dni.

Čitalec pametnih kartic

Elektronska naprava, ki omogoča, da z našim računalnikom preberemo ali zapišemo podatke na pametni kartici. Običajno jo priključimo na USB režo računalnika. Nekateri novejši računalniki imajo ta čitalec vgrajen že v osnovi. Primer čitalca pametnih kartic je čitalec, ki ga morda že uporabljamo za poslovanje z našo banko preko spleta.

Pametna kartica

Plastična kartica velikosti kreditne kartice, ki ima vgrajen čip, ki lahko obdeluje in shranjuje podatke. Primer takšnih kartic je npr. kartica voznika (bele barve) ali kartica podjetja (rumene barve). Podobne so tudi bančne kartice, kot je npr. Visa, MasterCard kartica ali kartica zdravstvenega zavarovanja.

Podatkovni ključ (Download Key)

Ključek s podaljšanim vtičem, ki ga vtaknemo v režo tahografa, da lahko iz njega prenesemo podatke, ki se shranjujejo na tej napravi. Reža se lahko nahaja na sprednji strani ali pa zadaj za predalom, kjer je rolica s papirjem. Kje točno se ta nahaja preverimo v priloženih navodilih za tahograf, ki ga uporablja naše vozilo. Če poleg kartice podjetja, vstavimo še kartico voznika se lahko na ključek poleg vsebine tahografa prenese tudi vsebina voznikove kartice.
Ključek ima poleg daljšega vtiča, običajno še USB vtič, ki omogoča, da potem ta ključek priključimo na naš računalnik in iz njega preberemo datoteke, ki so bile kreirane, ko smo vstavili ključ v tahograf vozila.
Če uporabljamo aplikacijo TahoPrenos, ne potrebujemo podatkovnega ključa, ker računalnik preko namenskega kabla priključimo neposredno na digitalni tahograf vozila.

USB ključ

USB ključ je majhen priročen zunanji pomnilnik, ki ga vtaknemo v USB režo računalnika. Nadomešča starejši disketni pogon in ima dosti večjo kapaciteto. Prav tako je dosti hitrejši.
Vse pravice pridržane © 2010, VLS Computers

ur fake Rolex Submariner watch collection is the best of its kind. In a variety of colors, & featuring various colored bezels, there's surely a replica Submariner for every taste.